勁up IT (8) Yahoo! & Marissa Mayer


係咪靚先?係係係 xd

話說今日Yahoo! 今日換了CEO,呢位CEO勁啦,係前Google副總裁 Marissa Mayer,又靚女又勁。

點勁?話說十三年前已經加入Google , Google 很多程序也是出自其手e.g Gmail, Google 首頁等

咁究竟Yahoo!今次執到竇定係執到草呢?

首先佢係勁人,一上任就令Yahoo 的股價一度飆漲 3.7 %。

但是,我認為佢未必會成功。點解?

1)  Yahoo 已經唔算得上係一間IT公司,佢現在係一間Marketing 公司

2) 上題一様,Yahoo!其技術含量已經好低,e.g search engine 已經係Microsoft, (日本係google)

3)  一個軟體技術的專才,做ceo可以嗎?

佢一上任就講(係PR寫定佢講冇人知啦)

“Yahoo’s products will continue to enhance our partnerships with advertisers, technology and media companies, while inspiring and delighting our users", Mayer emphasizes. “There is a lot to do and I can’t wait to get started“.

可能佢心目中有想法吧。

但都係個句~祝君好 =P

 

廣告

About 阿旺

阿旺 is IT man

Posted on 2012/07/18, in 勁up 系列 and tagged , , , . Bookmark the permalink. 發表留言.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: