勁up IT (2) Nokia


其實我一路都想講下Nokia。Nokia 歷史長,我細細個就想有部佢出gei 電話。型呀ma,威呀ma。就正如現在d 後生細仔追iphone一様道理。

呢幾兩年佢就真係慘不忍睹,佢的股價跌到好似pccw咁~一文不值。聽者傷心,聞者哭lol。

佢究竟輸係邊到呢?輸咗改變得太慢,iphone一出其實都唔係大敗原因,

終究nokia有一推低階機(記住低階機係要個名所謂的goodwill,profit 唔高架!)應該唔會咁快死。

點知好死唔死,Google 出一個Android 造埋個低階市場,即刻輸咗。

另外,Meego又出得慢,搞咗成幾年都唔知搞乜。最後就唔要了,近排班友仔重話想番出~~(真係on9當有趣)  

咁Nokia 就㬇咗ceo ,前m$的朋友啦,今次真係做生不如做熟,所以佢地咪簡咗windows phone 作為未來os lol,咁佢地就可以做好硬件記計,再想想有乜可以搞到, 記住佢地冇講過唔玩其他嘢架

其實用windows phone 到現在不足一年,到現在成日就會班友仔話點解唔出Android 呢,=P 都話朋友ma~m$有錢照住呀。第二就係同samsung 對打,跟本就冇so~你看下htc ,mo記,等俾人打到冇肉食,比我都選m$啦。

講下佢d 機~你話差貴mei?記真講你看番610 個價格及spec

  • NOKIA Lumia 610
  • 3.7 吋電容式觸控螢幕、800 x 480pixels 螢幕解析度
  • 採用 Windows Phone 7.5 Mango 作業系統
  • 內建 Qualcomm Snapdragon S1, 800MHz 單核心處理器
  •  500 萬像素自動對焦相機、LED 閃光燈
  • 支援 A-GPS、Wi-Fi 802.11 b/g/n、藍牙 2.1
  • 內建 256MB RAM / 8GB 內建用戶記憶體
  • 內建 SkyDrive 雲端儲存空間
  • 256MB RAM
  • 官方價HK$1,998

你話好差mei 成個spec, 我話你聽唔係lol。

呢個價錢有800*480的屏,至少連android 平價機都唔會有呀。

至於其他配置,呢個價錢和其他android規格比都係差不多一様。

重點係人地行windows phone 順個android 好q 多lol 。nowTv, whatsapp, line ,appledaily ,pps 一般用家都夠用啦。

(至少我介紹得比人用,聽番來都意見都好正面)

另外主因係nokia d 機真係好鬼死耐用,跌極都唔壞xd

今日講完收工。

 

 

 

Advertisements

About 阿目

塵世中一個迷途小書僮

Posted on 2012/07/10, in 勁up 系列 and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 發表留言.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: