勁up IT (1)


[話說我突然想開始每一日都勁up 一下it 事,看看我保唔保持得到啦]

近來說firefox 也出os ,我心想一句唔係化又來一個OS ? 一般用家當然不知道現在市場上有幾多種手機os。

簡單講一下2012年頭兩位應該是Android 和 ios。跟住就應該係nokia 一般人用緊都唔知係乜的os symbian,其他大家會聽得多就係bb blackberry。呢幾日重收到風話, MeeGo 由nokia 班舊員工從新將佢打造一下,見此。講到呢到其他就唔使點講,因為如果我話乜嘢webos,tizen,meego,bada,windows mobile,bb10,我講咗你都係唔知我up 春。所以我就會係到想

1)美國個班大家究竟係到想乜?佢地唔係打算自由開放os 會打得到Google , Apple 同 Microsoft 呀化?人地用咗幾多錢放落去做marketing。會唔會咁輕易俾你地上到位呀?

2)美國真係有咁多人投資俾錢落一個幾乎唔會有將來的東西嗎?

講完收工。

Advertisements

About 阿目

塵世中一個迷途小書僮

Posted on 2012/07/09, in 勁up 系列 and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 發表留言.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: